salam,kembali lagi .wahwahwah..... senang hati ari ini ada rasa free sikit alah saja buat buat free..... ikut koja tak abis punya.
ari ni saja nak kongsi resepi baru tau sedap bagi yang gemarkanya kalu tak tu apapun tak sedap betul kan.
sepi tu namanya DIM SUM alah cam resepi org cina le....
Bahan
2 cawan tepung perotin tinggi
1 cawan air suam
sedikit daun bawang - potong halus
sedikit kobis "
sedikit halia "
120 gm ayam dicincang
100 gm cendawan dicincang
garam,gula dan serbuk perasa
utk sos
A. sedikit sos soya
bawang putih yang dicincang halus
B sedikit halia dihiris halus
cuka hitam putih pun boleh
sedikit minyak bijan
semua tu kat pasaraya senang cari
cara-cara
campurkan tepung dengan air suam adun sampai sebati jadi doh le, pas tu rehatkan selama 15 minit
buat inti samputkan semua bahan inti kobis,daun bawang halia dan isi ayam ,cendawan,garam gula dan
serbuk perasa kacau sebati
baharikan doh sama besar, klu ada penimbang lagi senang
canat doh tadi dan katupkan ha... ni kena caranya pai kepit dengan jari ala karipap pun boleh tapi jangan kelim cam karipap dah le..
pas tu susun dalam kukus buluh klu tak ada alas je dengan lidi tapi kena susun dalam pengkukus
kukus le dengan api kuat selama 10-15 minit
sejukan pas tu makan le cicah dengan sos
sosnya senang je sampurkan semua bahan dalam mangkuk kacau rata dah siap..klu nak beli
orang kita melayu tak jual cuba kita buat sendiri bess...
No comments:
Post a Comment